Но не считам за редно за един да се изисква задължително в началото, а за друг да се разрешава в края.  Затова се обърнах за мнение тук.
А Вие как мислите? :)

Аз как мисля няма значение, защото съм в ролята на служител, но не виждам пречка след като уведомиш работодателя /независимо кога/ /в моя случай накрая, защото досега не ми е била необходима отпуска/ да бъде разрешено, но явно не съм права щом и Вие мислите по същия начин.
На мен проблемът ми е, че ме убеждават, че това съгласие задължително се дава в началото на обучението и искам да разбере къде е регламентирано.
Ами аз като работодател, ако не съм ти дал съгласие, съответно няма да ти разреша да ползваш отпуск по чл.169, 170, 171

Да, това е така, не го оспорвам, но считате ли като работодател, че това трябва да се направи в началото на обучението задължително?


   Eмил  Мирославов - Директор дирекция "Трудово право и обществено осигуряване" 2009 г.   Отговор

 


Съгласно чл. 169, ал. 1 от Кодекса на труда, работник или служител, който учи в средно или висше учебно заведение без откъсване от производството, има право да ползва платен отпуск за обучение в размер на 25 работни дни за всяка учебна година, ако работодателят му е дал съгласие за това обучение. Учебното заведение трябва да има статут на такова, признат по установения ред. Съгласно чл. 169, ал. 3 от КТ учащите се по ал. 1 имат право еднократно и на платен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа, дипломен проект или дисертация. Под обучение без откъсване от производството законодателят има предвид задочна, вечерна и дистанционна форма на обучение, т.е. учащите се редовно обучение нямат право на отпуск по чл. 169 КТ. За да има работникът или служителят право на платен отпуск за обучение трябва да бъдат изпълнени следните изисквания: - да учи в средно или висше училище без откъсване от производството и - да има съгласието на работодателя за това (съгласно чл.52 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските - НРПВО- съгласието на работодателя се дава в писмена форма). Съгласието на работодателя се дава еднократно. Веднъж дадено, ако са налице посочените по-горе изисквания, същото не може да се оттегли или да се откаже ползването на този вид отпуск. След ползуване на отпуск за присъствие на учебни занятия и явяване на изпити работникът и служителят е длъжен да представи студентска (ученическа) книжка или друг документ от учебното заведение за удостоверяване посещението на учебните занятия и явяването на изпит – чл. 51, ал. 2 от наредбата. МВ/




Здравейте, на мен това ми е ясно, че се дава съгласие на служителя за обучение, но откъде става ясно, че самото съгласие се дава в началото на обучението, а не например в края /преди подготовка на димпломна работа например/. Защото тъй като в чл. 169 не е конкретизирано точно кога, считам, че би могло да се даде и в края на обучението. Идеята не е ли да се даде съгласие, за да може да се реализира ползването на отпуск, затова питам къде точно е описано кога. Ако е така, както казвате, то тогава всеки би могъл както му е угодно да си тълкува закона.
Моля Ви помощ по конкретния казус, защото нищо не успявам да открия.
Благодаря Ви за отделеното  време и внимание.
Здравейте,
Трябва ли задължително съгласието за обучение по чл. 169 ал. 1 от КТ да бъде дадено в началото на обучението /при самото започване - първи семестър/  или се дава за всяка учебна година и къде е упоменато ако е така?
Допълнение към въпроса:
Материалът от турската фирма /ние го купуваме/ е с произход от Испания и идва с кораб директно при нас, като за целта е отворен само Т2L, който е приключен на митницата във Варна с манифест. Стоката се продава на вътрешния пазар в България.
В този случай доставката счетоводно как трябва да се третира?
Здравейте,
Имам следния въпрос: Българска фирма работи с доставчик от Турция. Турската фирма внася материали от Испания, които идват направо при нас. Траспортират се по море. Стоките са освободени с манифест. Въпроса ми е трябва ли да се подава Инстрастат /т.е. как да се третира сделката/. Документите ни са само от турската фирма.

Благодяра за отделеното внимание.
Привет,
Имам следния въпрос: интересуваме кои са действащите към момента НСС, има ли някъде списък на тях, защото в Апис една голяма част от тях са отменени или са в сила до /вече изтекъл период/........
Знам, че въпроса ми е глупав, но не съм наясно и следва ли, че след като даден НСС е отменен автоматично се прилага съответстващия МСС?
Защото не ми се струва много логично даден НСС да е отменен и да се прилага МСС, нямаше ли конкретни условия за приложението на МСС?

Много Ви благодаря за съдействието.
Успешен ден!
Тези задачи са от курса при Башева "Финансово счетоводство" основен курс /УНСС/. Има ги подробно обяснени моделите за решаване в учебника й. Можете да ги видите там и ако имате въпроси да потърсите помощта на колегите. И аз съм съгласна с тях - по-добре се опитайте да ги решите сама, след което да ги обсъдите и така ще разберете тяхната същност, отколкото да чакате готово решение. Силно се съмнявам, че не можете да решите нито една от тях!
А по отношение на това, че информацията е стара - да така е, но когато човек посещава лекции /най-малкото/ тези неща се коментират, пък и стига да искаш можеш да си сверяваш часовника и сам, но това е въпрос на желание.
Успех!
Здравейте,
Имам следния казус: Служител "х" има 28% за прослужено време през Декември 2013 г. През Февруари 2014 г. процентът скача на 30%. Приет е по 1% на година. Лицето има 28 години трудов стаж, а увеличението с 2 пункта.
Въпросът ми е: Възможно ли е това, без да е уговорено в Колективен трудов договор или в някакъв друг документ и ако това е възможно при какви условия?

Благодаря предварително!
Успешен ден!
Възложителят може да си прави каквито иска плащания (луд не омалява), но това не означава, че те ще имат погасителен ефект, по отношение  задължението към изпълнителя на услугата, освен ако не се налице други факти и обстоятелства, за което не споменавате.

Благодаря много за отговора!  :good:
Значи - изпълнител ФЛ, възложител - ЮЛ. Като изпълнител се подписва ФЛ, но е сложен печат на ЕТ /то няма нищо общо с ФЛ/.
Възложителя прави плащания по договора на ЕООД /то също никъде не фигурира в договора/. ЕООД-то е регистрирано по ЗДДС.
Добро утро,
Моля за Вашата помощ при следния казус: редно ли е да има сключен договор за услуга с физическо лице, договора да е подписан от физическото лице, но да фигурира печат на ЕТ което по никакъв начин не е  свързано с физическото лице. Освен това се правят плащания от ЕООД /нямащо нищо общо с физическото лице/ по този договор.
В нито един член на договора не фигурира ЕТ-то или пък ЕООД-то.